Monday, April 6, 2020

Nis misioni i satelitit drejt Diellit

  Agjencia Evropiane për Hapësirë ka nisur të dielën një satelit, me qëllim të studimit të Diellit nga kënde më të afërta se kurrë më...

Shkencëtarët gjejnë mënyrën për prodhimin e rrymës në errësirë

  Shkencëtarët e Universitetit të Kalifornisë kanë bërë "panele antidiellore" që funksionojnë të kundërtën e diellit - gjenerojnë energji në errësirë, në vend që ta...

Shkencëtarët zbulojnë se kush e kontrollon gjumin

  Shumë prej nesh shkojnë në shtrat herët, me shpresë se do të flemë rehat. Por studimet sugjerojnë se sa shpejt flemë përcakton se sa shpejt...

India krijon astronauten e parë robot

  Agjencia hapësinore e Indisë ka krijuar për herë të parë roboten që do të udhëtojë në hapësirë këtë vit si pjesë e misionit të...

NASA dhe SHBA kërkojnë kthimin e pajisjes misterioze nga Adriatiku

  Midis ishujve të Mljetit dhe Shën Andrew në Dubrovnik, peshkatarët tërhoqën një pajisje të çuditshme në rrjeta. Pajisja elektronike nuk kishte shenja dhe identitet të...

Shkencëtarët arrijnë të krijojnë gjak artificial për të gjitha grupet

  Shkencëtarët japonezë në akademinë ushtarake kanë krijuar gjak artificial, i cili mund të përdoret nga kushdo, pavarësisht nga lloji i gjakut, dhe mund të...

Fotoja e pare e Hënës e shkrepur para 181 viteve

  Louis Daguerre, pioner francez i fotografisë, është i pari që realizon fotografimin e Hënës, të cilën e bëri më 2 janar të vitit 1839. Da...

Zbulohet arsyeja e zhdukjes së fushës magnetike të Hënës

  Fusha magnetike mbrojtëse dikur e fortë e Hënës u zhduk rreth një miliard vjet më parë kur dinamoja e saj e brendshme pushoi së...

Zbulohet një njollë në oqean më e madhe se Teksasi

  Një problem tjetër i shkaktuar nga ndryshimi i klimës ka goditur botën e gjallë. Me rritjen e temperaturës, ekziston edhe një ndryshim i madh...

Shkencëtarët deshifrojnë recetën babilonase, 4 mijë vite të vjetër

  Një grup hulumtuesish ndërkombëtar me dije në histori kulinare, kimi dhe studime të shkrimit kuneiform kanë punuar për të rikrijuar tre prej recetave më...