Thursday, April 2, 2020
Pesë nëndetëset më të rrezikshme: Mund të shkatërrojnë botën në 30 minuta

Pesë nëndetëset më të rrezikshme: Mund të shkatërrojnë botën në 30 minuta

0

 

The National Interest ka përpiluar një listë të pesë nëndetësve më të rrezikshme në botë, të cilat sipas analistëve të revistës, janë në gjendje të shkatërrojnë botën në 30 minuta.

Tre nga këto nëndetëse janë ruse, dy të tjera amerikane.

Lista përfshin nëndetëse bërthamore që tash janë në shërbim të Marinës Ruse dhe Marinës Amerikane, ose së shpejti do vihen në veprim.
në pesë nëndetëset e para janë nëndetëse të projekteve 667BDRM Dolphin dhe 885M Ash-M. Kjo e fundit, siç vërehet në materialin e revistës amerikane, mund të arrijë në bregdetin lindor të Shteteve të Bashkuara në një distancë prej 2 mijë kilometrash dhe prej andej godasin me lehtësi çdo objektiv deri në Liqenet e Mëdha.

Nga nëndetësit amerikanë, përzgjedhja përfshinte nëndetëse të tipit Ohio (që nga viti 2016, 9 anije ishin të vendosura në Oqeanin Paqësor, 5 të tjerë janë në Atlantik) dhe nëndetëse të reja të tipit Columbia, ndërtimi i të cilave nuk pritet të pritet vitin e ardhshëm.

Vlen të përmendet se asnjë prej 5 nëndetëseve më të mëdha nuk është përdorur ndonjëherë gjatë armiqësive. “Këto makina dhe pajisjet e tyre ushtarake mund të shkatërrojnë civilizimin në më pak kohë se sa duhet për të porositur pica nëse fillon lufta e tretë botërore,” thotë autori i tekstit.

 

PËRGJIGJU