Shkencëtarët kanë simuluar brendësinë e marsit

0

 

Studiuesit besojnë se informacioni mund të zbulojë formimin e planetit të kuq.

Studiuesit në Universitetin e Tokios kanë simuluar për herë të parë brendësinë e Marsit, duke zbuluar detaje rreth vetive sizmike të planetit të kuq për herë të parë.

Shkencëtarët përdorën valë sizmike të ngjashme me valët jashtëzakonisht të fuqishme të tingullit dhe matën se sa shpejt valët kaluan nëpër një aliazh të shkrirë squfuri të shkrirë që mendohet të jetë në qendër të planetit të huaj.

Sonda e Insajderit është një tokë që mat “shenjat thelbësore” të planetit, siç janë “pulsi” i tij (sizmologjia), “temperatura” (rrjedhja e nxehtësisë) dhe “reflekset” (gjurmimi preciz), shpjegon Nasa.

Më parë, ajo ka gjetur aktivitetin e tërmeteve sizmike, të quajtur “Marsquakes”, i cili ndihmon në identifikimin e shtresave gjeologjike në planet, njofton medial.

Si pjesë e hulumtimit, shkencëtarët ishin në gjendje të llogaritnin të dhënat sizmike që do të tregoheshin nëse bërthama e Marsit është bërë nga një aliazh hekuri-squfuri, ose diçka tjetër, raporton Independent. Studiuesit tani shpresojnë se ata mund të mbledhin matje nga planeti i kuq për t’u krahasuar, dhe kështu të kuptojnë të vërtetën e brendësisë së planetit, dhe nëse është bërë siç e presin shkencëtarët.

Simulimet e Marsit lejojnë hulumtime në strukturën dhe detajet e tij, pa udhëtuar deri në 400 milion kilometra midis nesh dhe planetit.

PËRGJIGJU