Bideni luftoi për drejtësi në Ballkan dhe ai duhet ta bëjë këtë përsëri

0

 

Ivan Sascha Sheehan

Në Konferencën e Sigurisë së Munihut të mbajtur muajin e kaluar, presidenti Joe Biden siguroi aleatët evropianë se Amerika është kthyer.

“Interesat tona nuk do të bashkohen gjithmonë… Por, ne kemi një bazë të gjerë, të përbashkët dhe të mirë”, paralajmëroi kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel.

Deklarata e saj nënkupton një të vërtetë të spikatur dhe të humbur lehtësisht në takimin miqësor: tensionet në marrëdhëniet transatlantike kishin ndodhur shumë përpara ish-presidentit Donald Trump.

Kjo është e natyrshme. Interesat ndryshojnë. Por, në Ballkanin Perëndimor këto ndryshime janë rritur në diçka kontradiktore dhe të paqëndrueshme.

Për më shumë se një dekadë, Shtetet e Bashkuara kanë kontraktuar politikën e tyre të zhvillimit në rajon në Bashkimin Evropian. Derisa Amerika garantoi sigurinë e Kosovës, Evropa kujdesej për drejtësinë dhe shtetin e së drejtës. Tani, përkundër financimit të të dyve, politika e BE-së po punon në mënyrë aktive kundër interesave amerikane (dhe atyre kosovare). Bideni duhet të angazhohet përsëri për të ndrequr një politikë që është kthyer në politikë mashtruese.

Se si ndodhi kjo, ekzistojnë dy mënyra.

Së pari, BE-ja instaloi Misionin e Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit (EULEX) në Kosovë – misioni më i madh civil ndërqeveritar në botë, për të udhëhequr gjykatat dhe sistemet e policisë së vendit të ri. Së dyti, ajo financoi Dhomat e Specializuara të Kosovës – një gjykatë kombëtare e krijuar sipas ligjeve kombëtare për të gjykuar ata që akuzohen për krime lufte gjatë luftërave të pavarësisë.

Megjithatë, ajo do të themelohej në Hagë – në shtëpinë e Gjykatës Penale Ndërkombëtare dhe Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë. Sot, të vetmit kosovarë që janë ulur në të janë ata që po përballen me një gjyq: gjyqtarët, prokurorët dhe personeli ndihmës ishin dhe janë të gjithë ndërkombëtarë.

Nën mbikëqyrjen e Evropës, udhëzuesit dhe financuesit janë bërë zotërues dhe kontrollues. Institucionet, të krijuara për të ndërtuar besimin në qeverisjen dhe llogaridhënien midis qytetarëve lokalë dhe qeverisë, janë konvertuar në pak më shumë sesa automjete për t’i çuar përpara qëllimet e politikës evropiane, të cilat dallojnë qartë nga ato amerikane.

Kjo shpjegohet më së miri nga prishja e marrëveshjes së verës së kaluar për normalizimin e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës, një marrëveshje që ishte objektivi kryesor i Amerikës në Ballkanin Perëndimor për më shumë se një dekadë.

Një takim për të nënshkruar një marrëveshje të ndërmjetësuar nga Uashingtoni midis presidentëve të Serbisë dhe Kosovës ishte caktuar për në qershor. Ky takim nuk ndodhi.

Disa orë para se presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, të fluturonte përtej Atlantikut, Prokuroria e Specializuar në Hagë njoftoi se kishte ngritur një aktakuzë në gjykatë. Udhëheqësi gueril, i konvertuar në një politikan dhe tre nga bashkëpunëtorët e tij do të gjykoheshin për krime kundër njerëzimit gjatë konfliktit të viteve 1990. Kështu, takimi në Uashington duhej të anulohej.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here