Shokuese: Shkencëtarët gjejnë jetë nën një sipërfaqe të Tokës

0

 

Një revolucion në përceptimin e jetesës ka ndodhur kohëve të fundit, pasi disa shkencëtar arritën të gjenin një biosferë të fshehur brenda kores së tokës.

Një “biosferë e errët” jashtëzakonisht e gjërë e formave jetësore nëntokësore sapo ka filluar të vëzhgohet nga një grup shkencëtarësh.

Mikrobiologu nga Universiteti i Tenesit në Knoxville, Karen Lloyd shpjegoi se një dekadë më parë, ata kishin përcaktuar vetëm disa vende, të cilat ata do të prisnin të gjenin jetë.

Sidoqoftë tani falë një teknike që ata e quajnë mostër ultra-të thellë, shkencëtarët tani e dinë se bakteret mund të gjenden kudo.

Për shembull, ky bakter është quajtur Candidatus Desulforudis audaxviator, dhe kjo kategorizohet tek bakteret e purpurta të përshkruara si “sferat e karbonit portokalli të karbonit”, të cilat i përkasin minierës ari të Mponeng në Afrikën e Jugut.

PËRGJIGJU