Ekspertët: Ngrohja e klimës, një fenomen global dhe i shpejtë

0

 

Shkencëtarët zviceranë kanë zbritur pretendimet se ndryshimi aktual i klimës është një fenomen i përsëritur në historinë e njerëzimit.

Një ekip hulumtuesish nga Universiteti zviceran i Bernës mblodhi dëshmi që periudhat e mëparshme të rritjes dhe rënies së temperaturës nga shek. XIX deri në shekullin XIX ishin të kufizuara në hapësirë ​​dhe jo një dukuri globale.

“Është e vërtetë se gjatë epokës së vogël të akullnajës ishte përgjithësisht më ftohtë në mbarë botën. Por jo kudo në të njëjtën kohë”, thotë Raphael Neukom i Qendrës Oeschger për ndryshimin e klimës në lidhje me hulumtimin.

Kjo u theksua në një deklaratë për shtyp të Universitetit të Bernës të mërkurën. Bazohet në dy studime të ndara në revistën shkencore britanike, në lidhje me Natureexternal dhe në një botim plotësues, Nature Geoscience.

Më shpejt se kurrë

“Në ndryshim nga luhatjet klimatike paraindustriale, ndryshimet aktuale antropologjike të klimës po ndodhin në gjithë botën në të njëjtën kohë. Përveç kësaj, shpejtësia e ngrohjes globale është më e lartë se ajo që ka qenë në të paktën 2.000 vjet”, tha Universiteti në deklaratën e tij.

“Klimat rajonale në periudhat paraindustrial u ndikuan kryesisht nga luhatje të rastësishme brenda vetë sistemit klimatik. Faktorët e jashtëm si shpërthimet vullkanike ose aktiviteti diellor nuk ishin aq të forta sa të shkaktonin temperatura të dukshme të ngrohta ose të ftohta në gjithë botën për dekada, madje edhe për shekuj”, thonë studiuesit.

Në të kundërt, dy studimet e reja tregojnë se ngrohja e fundit që fillon në shekullin e 20 ka mbuluar 98% të sipërfaqes së Tokës dhe ka shumë të ngjarë që kjo është periudha më e ngrohtë e 2000 vjetëve të fundit.

“Kjo tregon – edhe një herë – se ndryshimi modern i klimës nuk mund të shpjegohet me luhatje të rastësishme, por nga emetimet antropogjene të CO2 dhe gazeve të tjera”, përfundojnë shkencëtarët.

Autorët e raportit thonë se temperaturat më të ulëta gjatë Epokës së Pakët Ajrore u regjistruan në rajonet qendrore dhe lindore të Paqësorit në shekullin e 15-të. Më vonë ftohja u zhvendos drejt Evropës veri-perëndimore dhe në juglindje në kontinentin e Amerikës së Veriut.

Gjetjet në pesë periudhat e klimës paraindustriale bazohen në të dhënat e konsorciumit ndërkombëtar të hulumtimit ndërkombëtar, Past Global Changesexternal, i cili ofron një pasqyrë të të dhënave klimatike nga 2,000 vjetët e fundit.

Konsorciumi u krijua nga institucionet zvicerane dhe Shtetet e Bashkuara në vitin 1991, shkruan Euronews, përcjell albinfo.ch.

PËRGJIGJU