Çmendet Kina: Tajvani hapi Zyrën në Lituani

0

 

Tajvani hapi zyrtarisht zyrën e re të përfaqësimit në Lituani, pavarësisht sanksioneve hakmarrëse të nisura nga Kina kundër shtetit baltik për vendimin e këtij të fundit për të lejuar përdorimin e emrit zyra “tajvaneze”.

Zyra e Përfaqësimit të Tajvanit në Lituani u hap në kryeqytetin e këtij vendi, Vilnius, me Eric Huang, aktualisht shefi i misionit të Tajvanit në Letoni, i emëruar si përfaqësuesi i parë i vendit në Lituani, njoftoi Ministria e Punëve të Jashtme (MOFA) në një komunikatw pwr shtyp.

Sipas MPJ-së, zyra e re do të lehtësojë bashkëpunimin dypalësh në fusha të ndryshme, duke përfshirë gjysmëpërçuesit, laserët… Hapja e kwsaj zyre nwnkupton “një kurs të ri dhe premtues për marrëdhëniet dypalëshe midis Tajvanit dhe Lituanisë”.
Zyra e re do të marrë përsipër, me efekt të menjëhershëm, përgjegjësinë e promovimit të marrëdhënieve midis Tajvanit dhe shtetit baltik, si dhe shërbimin dhe mbrojtjen e qytetarëve tajvanezë në vend. Misioni i Taipeit në Letoni ishte më parë përgjegjës për ofrimin e shërbimeve të tilla në Lituani, në Letoni dhe në Estoni, shtoi ai.
Megjithatë, hapja e zyrës erdhi në sfondin e rritjes së presionit të shtetit baltik nga Pekini pas vendimit të tij për të hapur zyra përfaqësuese reciproke me Tajvanin.
Tajvani zakonisht përdor “Zyrën Ekonomike dhe Kulturore të Taipeit” ose “Zyrën e Përfaqësimit të Taipeit” në ato vende, me gjasë për shkak të preferencës së vendeve pritëse për të shmangur çdo pamje të trajtimit të Tajvanit si një vend më vete në dritën e politikës së tyre “një Kinë”.
Si kundërpërgjigje, Pekini, i cili i sheh Tajvanin dhe Kinën si pjesë të një vendi, ka kërkuar t’i imponojë një kosto politike Lituanisë për vendimin e saj për të lejuar përdorimin e “tajvanezit” në emër të zyrës së Tajvanit, duke i parë lëvizje të tilla si formale inkurajuese për pavarësinë.
Përveç tërheqjes së ambasadorit të saj nga Vilnius dhe dëbimit të ambasadorit të Lituanisë nga Pekini, Kina ka vendosur sanksione hakmarrëse, duke përfshirë pezullimin e shërbimeve të drejtpërdrejta të trenave të mallrave në shtetin baltik.
Pavarësisht se u përball me presion të fortë nga Pekini, qeveria lituaneze tha se do t’i përmbahet vendimit të saj.
Ministri i Ekonomisë dhe Inovacionit të Lituanisë Ausrine Armonaite njoftoi muajin e kaluar se zyra përfaqësuese e Lituanisë në Tajvan është planifikuar zyrtarisht të hapet në fillim të vitit 2022.

https://focustaiwan.tw/politics/202111180018

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here