Qeveria, idetë korruptive dhe PDK-ja opozitare

0

 

Shkruan: Faton Abdullahu

Qeveria

Sa më të errët e paraqet qeveria aktuale të kaluarën e dy dekadave të fundit në Kosovë aq më të përshtatshme i krijon rrethanat në të cilat një sukses i saj sado i vogël sot do të perceptohet si fitore e madhe. Ose ndryshe, sa më zi thuhet e flitet për qeveritë e kaluara aq më shumë amortizohet e minimizohet çdo dështim i tashëm i qeverisë. Kriza energjetike këto ditë e ilustron këtë më së miri. Me fjalët që ta çojnë tugun të kryeministrit Kurti ‘Kosovën e kemi gjetur të gjakosur dhe përtokë në të gjithë anët’, ky populizëm, dikur opozitar, tash qeverisës, kuptohet drejt e mirë sa i shtrembët e i padrejtë është. Thënë përmbledhtazi, qëllimi i këtij koncepti të ri, por regresiv qeverisës, është për të arritur te përfundimi në të parë i logjikshëm, por në realitet i dekadent – nuk mundemi ne për disa muaj t’i riparojmë dështimet e juaja për dy dekada. Duhen shumë vite për t’i filluar ndryshimet pozitive. Për rrjedhojë, sipas kësaj logjike, e keqja është se ndërkohë qytetari duhet të presë e të durojë për ditë më të mira dhe të mos ankohet e kundërshtojë në këto ditë të këqija.
Ky koncept politik dhe tashmë qeverisës nuk është i mundshëm të ndërtohet as të mirëmbahet me fakte, sepse është rrenë. Kjo është ndërtuar dhe mbahet gjallë me bindje ideologjike. Në rastin e Kosovës kjo ideologji është majtiste populiste e cila vdes për ta filluar një etapë të re duke e rishkruar një epokë të kaluar ku Kosova u çlirua, u bë shtet dhe është vendi më demokratik në Ballkanin e mbetur jashtë BE-së. Kërkohet bindje populiste për ta kuptuar partiakisht konceptin torollak ‘qe 20 vjet është shkatërruar ky vend’ për t’u kthyer pastaj në besim të verbër politik. Kështu e kaluara po bëhet më rëndësishme se e ardhmja, sepse duhet të mbrohet e tashmja nga sukseset e kaluara dhe nga dështimet dhe mungesa e vizionit për të ardhmen.

PDK-ja

Krejt kjo që thashë më sipër nuk është krejt dhe nëse shihet ndaras nga kjo që do të them më poshtë mund të konsiderohet me të drejtë e mangët dhe jo fer. Të kuptohemi, kur ne si opozitë, pra si PDK, konstatojmë se qasja regresive ‘qe 20 vjet e keni shkatërruar këtë vend’ është gënjeshtër dhe e pamoralshme, ne nuk po e ndërtojmë mbi këtë qasje kauzën dhe alternativën tonë politike. Jo, në asnjë mënyrë. Kjo do të ishte krejt e pamjaftueshme për PDK-në. Ne nuk po themi se si PDK ne humbëm në zgjedhjet e fundit nacionale, aq sa humbëm, sepse qytetarët u gënjyen plotësisht nga partia fituese dhe ne nuk jemi fajtorë për asnjë dështim dhe për asnjë ngecje në dy dekadat e fundit. E vërteta nuk është kështu bardh e zi. Po të mendonim kështu i bie që ne si PDK sot nuk kemi pse të reformohemi, s’kemi pse të sjellim kuadro të reja në parti, aq më pak na duhen idetë e reja dhe progresive. Për më shumë kjo i bie që ne duhet të kthehemi krejt me të vjetrën, ashtu sikundër kemi qenë që të fitojmë ashtu sikundër kemi fituar në të kaluarën. Po e përsëris e vërteta nuk është kështu bardh e zi. Është më e ndërlikuar. Për më keq, në këtë rast kjo do t’i binte që qytetarët kanë gabuar në çdo aspekt në zgjedhjet e fundit nacionale. Jo, kjo nuk qëndron. PDK e ka marrë mësimin nga dështimi në zgjedhjet e fundit parlamentare, e ka lexuar humbjen drejt dhe tash sa kohë është duke vepruar në koordinim me këtë realitet të ri. Kjo është e vërtetë, po aq sa është e vërtetë që ky qytetar dhe jo vetëm ky, por edhe OJQ-të, mediet dhe analistët dhe i gjithë spektri jashtë opozitës partiake, e cila ishte shumë dhe pa rezerva me LV-në para zgjedhjeve, po shpreh zhgënjim të madh për qeverisjen aktuale e për përkrahjen që ia ka dhënë partisë fituese, gjë që këtë po e shpreh me doza të mëdha pendimi dhe me kritika të ashpra për dështimet e qeverisë aktuale.
Jam i bindur se një parti politike e ka më të lehtë t’i largojë nga radhët e veta njerëzit e korruptuar sesa idetë korruptive. E para nuk është e lehtë përkundrazi, por e dyta është pothuajse e pamundur. Idetë korruptive determinojnë ideologjinë populiste e, për rrjedhojë, qeverisjen me ideologji korruptive. Kjo në gjenezë nënkupton të thuash dhe të bësh diçka tjetër në opozitë dhe të thuash e bësh diçka tjetër në pushtet. Korrupsioni këtu nënkupton të marrësh shumë vota me shumë mashtrime. Sot, demaskimi me arkiva, duke nxjerr video se çka është thënë dje e çfarë po thuhet e bëhet sot, është mjeti më efikas, demaskuesi më demokratik i realitetit korruptiv qeverisës. Natyrisht ky është vetëm fillimi. Në vitin e ri që po hyjmë do të ketë ide të reja opozitare, kuadro të reja dhe alternativë të re politike. Me këtë dëshirë, gëzuar 2022!

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here